NASR SURESİ
Nasr Suresi Tefsir Sohbeti Notlarımdır
İzâ câe nasrullahi velfeth. Ve raeytennâse yedhulûne fî dînillâhi efvâcâ. Fesebbih bihamdi rabbike vestagfirh, İnnehü kâne tevvâbâ.
1 Allah'ın yardımı ve zaferi geldiği,
2 Ve insanların bölük bölük Allah'ın dinine girmekte olduklarını gördüğün vakit ,
3 Rabbine hamdederek O'nu tesbih et ve O'ndan mağfiret dile Çünkü O, tevbeleri çok kabul edendir
Bu surenin Kafirun suresiyle yakından irtibatı vardır.Bu irtibat , sözü edilen yardıma ve fethin veriliş nedenine bağlanmalıdır.Bu Surede genel tercihe göre Mekke’nin fethi Müjdelenmektedir.Bu surede başarı ve galibiyet vardır.Bu sure umut ve müjde veren bir suredir.
Allah’ın yardımı ne zaman gelir? Sorusuna bu sure apaçık cevap vermektedir.
SAHABE NEDİR ? Peygamber efendimizin sohbetlerinde bizzat bulunan kişilere Sahabe denir.
Allah’ın yardımı türlü fedakarlık ve sabır gösteren efendimize , sonradan ulaşmıştır. Yani rabbimizin yardımının gelmesi için , kul olarak fedakar olmalı , güçlükler karşısında sabretmeli ve Rabbimizin emir yasaklarına uymalıyız ki , rabbimizin yardımın ulaşmasını hak edelim.Rabbimiz Hz.Nuh görevini yaptığı için suyu Nuh’un Karada gemiyi yapmasına rağmen ayağına getirmiştir.Hz. İbrahim için de ateş , serinlik ve rahatlık yurduna dönüştürülmüştür.
Kısaca Karaların fethi yerine , Yüreklerin fethi için gayret göstermeliyiz. Peygamber efendimizde ilk etapta bunu yapmıştır. O yüreklere hükmediyor , yürekleri fethediyor idi.. İşte efendimizin bu gayreti ona Rabbimizin yardımını ulaştırdı ve çok kısa zaman sonra Yüzbinlere hitab edecek gönüllerin fethini başarmıştı.Ardından Mekke’nin Fethi gerçekleşmişti.
Nasr suresinin son ayetindeki ‘’fe’’ ile başlaması önceki iki ayet ile arasında köprü , ilişki olduğuna ve yukarıdaki gelen yardımın neticesinde , İnsanın yapması gereken davranışa dikkat çekilmektedir.
Tesbih etmek ne demektir?
Rabbimizi gündemin ilk sırasına almak , onu yüceltmek ve onu anmaktır tesbih.
Rabbimiz Kur’anda kendini nasıl tanıtıyor ise , öyle tanımaktır Tesbih
Allah’ın yaratmış olduğu varlıkları , ne maksatla yaratılmış ise , maksadını yerine getirmesidir Tesbih. ( Ateşin yakışı , suyun akışı , ineğin Süt verişi ve bülbülün ötüşü gibi )
Hamd ile tesbih etmek . Hayatın İslamlaşmasının adıdır hamd. Bu sureden alınan diğer mesaj ise , İstiğfar ibadetten sonra , tevbe günahtan sonra gelir.
İstiğfar nedir? Kişinin , rabbinden hatalarının örtülmesini istemesi , yok sayılmasını istemesidir.
Hemen Rabbinin övgüsüyle birlikte tesbih et ve O'ndan bağışlanma dile ifadesiyle, önce Rasûlullâh'a, sonra da insanlığa kulluk terbiyesi öğretilmektedir. Şöyle ki: Herkes şâhit olmuştur ki, Rasûlullâh canını dişine takarak elçilik görevini yapmıştır. Ama her ne olursa olsun Allah'ın hakkının ödendiği düşünülmemeli ve kusûrlar için Allah'tan bağışlanma dilenmelidir. Zira Allah'ın hakkının ödenmesi mümkün değildir. Öyleyse kul, O'nun merhametine sığınmalıdır.
Allah , tevbemize ne derece sevindiğini Peygamberimiz bir kıssa ile örneklemiştir.
Örneğin , Bir adam düşünün Çölde devesiyle yol almakta. Tüm yemeği , suyu ve eşyaları devenin üzerinde olsa. Sonra bir ara adam yorulsa ve bir ağacın dibinde azıcık dinlenmek istese ve o sırada uyuya kalsa. Kalktıgında devesini yanında bulamasa , bu ne derece adamı korkutur , adam feryat figan deveyi arar ve bulmaz ise .Yorgunluktan bitap düşmüş olsa ve bir gölgelikte dinlenmeye çalışsa. O sırada hafifi uyuya kalsa. Ve gözünü açtığında devesini tekrar yanına gelmiş bulsa ,heyecandan , sevincinden ne yaptığını bilmeden davransa. Çok sevinse , hatta öyle sevinse ki dua ederken ‘’ sen benim rabbimsin bende senin kulunum demek yerine o heyecandan ben senin rabbinim sen de benim kulumsun ‘’ dese. Yani o derece sevince boğulsa.İşte o sevincin derecesine örnekle , rabbimizde o denli , kulunun tevbesine sevinmektedir ‘’ buyurmuştur.
Peygamber efendimiz bu surenin indirilişin ardından sürekli dilinden düşürmediği dua şudur. SUBHANALLAHİ VE BİHAMDİHİ , ESTAĞFIRULLAHE VE ETUBU ILEYH.
Manası : Allah’ı eksikliklerden tenzih ederim , O’na hamd ederim , O’na istiğfar eder ve O’na yönelirim. Bu duayı sürekli okumalıyız. Allah kabul etsin.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder